Kezdőlap Vállalkozóknak Erjesztéstechnológia: spontán erjesztés helyett irányított erjesztés

Erjesztéstechnológia: spontán erjesztés helyett irányított erjesztés

A borkészítés egyik alapvető fázisa az erjesztés, ami a hagyományos eljárásokban spontán történik, tehát a borász hagyja dolgozni a mustot és azt, hogy a természetes módon jelenlévő élesztőgombák végezzék az erjesztést. Ez azonban nem mindig tesz jót a bornak, mert keletkezhetnek olyan melléktermékek is, amik befolyásolják az elkészült bor aromáját. A modern borászati eljárások ezért irányított erjesztést is alkalmaznak, amivel befolyásolni lehet ezeket a folyamatokat.

Az irányított erjesztés során a borásznak be kell oltania a mustot egy saját fajélesztővel, amivel ki lehet zárni a must saját élesztőit. Ennek az eljárásnak több előnye is van. Egyrészt kontrollálhatóvá teszi az erjesztés folyamatát és vele együtt a bor ízét, aromáját is, másrészt pedig képes fel is gyorsítani magát az erjesztést, illetve megakadályozza annak spontán elakadását.

Az irányított erjesztés több esetben is célravezető, ilyen az, ha például a must rothadt termésből készül, ha túl sok cukrot tartalmaz, ha túlságosan tiszta lett a must, ha túl alacsony az erjedési hőmérséklet, penészes vagy pasztőrözött a must. Az irányított erjesztés folyamata során figyelemmel kell kísérni a must állapotát, tehát ellenőrizni kell annak hőmérsékletét, cukortartalmát, illetve a must ízének és szagának változásait is.

Az irányított erjesztéshez használt fajélesztő nem más, mint a különböző borvidékek minőségi mustjaiból kiválogatott nemes borélesztő egysejt tenyészete. Az ilyen fajélesztő gyakorlatilag csak pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, amiket a borász kamatoztatni tud az irányított erjesztés során kockázatok nélkül. Az ilyen fajélesztőnek alacsony a habképző tulajdonsága, jó a hideg- és nyomástűrése, jó a kénessav tűrése, az alkoholtűrő képessége, magas cukortartalom tűréssel rendelkezik.

Amennyiben borászati eszközök, termékek iránt érdeklődik, a www.bi-bor.hu weboldalon, cégünk, a Bí-Bor-Ász Kft. webáruházából azonnal meg tudja rendelni a kiválasztott terméket! Bővebb információért keressen fel minket elérhetőségeinken, az info@bi-bor.hu e-mail címen vagy a +36- 30-663-73-82-es és a +36-30-663-73-81-es telefonszámok egyikén!