Kezdőlap Egészségmegőrzés Az evészavar leggyakrabban előforduló típusai és tünetei

Az evészavar leggyakrabban előforduló típusai és tünetei

evészavar

Közeledik a nyár, vele együtt pedig a jó idő és a számtalan szabadidős program, amire a legtöbb ember már nagyon vágyik a hosszúra nyúlt bezártság után. Ám olyanok is vannak, akiket szorongással tölt el a gondolat, hogy lengébb ruhadarabokra kell cserélni a pulóvereket. Egyre több embert érint az evészavar, ami ma már többféle formát is ölthet, azonban valamennyi érintettre igaz, hogy nem elégedett saját testével, a helyzetet pedig súlyosbíthatja a nyári időszak.

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy komoly problémával küzdenek, ezért a szakszerű kezelés megkezdésében általában nagy szerepet kapnak a hozzátartozók, akik felismerik, hogy baj van. A kérdés tehát most aktuális igazán, hogyan lehet felismerni, ha valakit az evészavar egyik formája gyötör?

A különféle táplálkozási zavarok tünetei igencsak változatosak, attól függően mutatkoznak meg, hogy melyik típusról van szó:
•    Az egyik leggyakrabban előforduló evészavar az anorexia, ami elsősorban az étel elutasításában nyilvánul meg. Az érintettek rettegnek attól, hogy elhíznak, ennek leküzdése érdekében pedig bármire képesek. Azok, akik anorexiától szenvednek, tévesen ítélik meg saját testüket, így akkor is folytatják a koplalást, amikor az már régen túllép az egészségesnek tekinthető diétázáson. A fogyás a hangulatra is hatással van, rosszkedv, zárkózottság jellemzi az érintetteket.
•    Szintén sokakat érintő evészavar a bulimia, melynek egyik leglátványosabb jele a gyakran előforduló falásroham. Egy-egy ilyen alkalmat követően szörnyű bűntudat fogja el az érintetteket, amit hánytatással, hashajtók beszedésével igyekeznek kompenzálni. Árulkodó jel lehet tehát, ha valaki az étkezést követően szinte azonnal a fürdőszobába siet, és ott hosszasan időzik, feltűnően gyakran van nála hashajtó, hánytató szirup, fogyasztó tabletta.
•    Újnak számít a táplálkozási zavarok között a túlevés. Ez a bulimiához hasonlóan azzal jár, hogy az érintettek irreálisan nagy mennyiségű ételt fogyasztanak el, méghozzá rövid idő alatt, akár olyan esetekben is, amikor nincs éhségérzetük. Ebben az esetben azonban a falásrohamokat nem követi semmilyen ürítést célzó beavatkozás, így a túlevés előbb-utóbb hízással jár.

Ha úgy sejti, hogy családtagja, ismerőse az evészavar valamelyik típusával küzd, kérje bátran Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segítségét! A problémákról és megoldási lehetőségekről többet megtudhat a www.thieryhenriette.hu weboldalon, ha pedig szeretne időpontot egyeztetni, hívja a +36-70-432-5790-es telefonszámot vagy írjon üzenetet az info@thieryhenriette.hu e-mail címre!