Kezdőlap Egészségmegőrzés Alvás problémáit vegye komolyan!

Alvás problémáit vegye komolyan!

Overhead View of asian woman suffered from insomnia at night

Az alvás probléma népbetegségnek számít, nagyon sok embert érint. Egyesek nem is gondolnák, hogy ők is érintettek, pedig többek között az éjszakai felébredés, nehéz visszaalvás, korai ébredés, reggeli fejfájás mind arra utalhatnak, hogy gondok vannak az alvással. Az érintettek közül jó páran megpróbálnak együtt élni ezzel az állapottal, azonban ez egy idő után mentálisan, fizikailag egyaránt súlyos problémákat is eredményezhet. A kialvatlanságtól az ember ingerültebbé, feszültebbé válhat, a teljesítőképessége pedig rohamosan csökken. Az alvás problémák a szív és érrendszert is megviselik, növelik a vérnyomást, meglepő módon elhízáshoz is vezethetnek, és az immunrendszert is próbára teszik. A tüneteket tehát fontos komolyan venni, mert ellenkező esetben komoly egészségkárosodással számolhatunk.

Az alvás problémák okozta vérnyomás ingadozások gyakran csak hosszadalmas, gyógyszerek kezelések árán lehet orvosolni. A gyenge immunrendszer szinte folyamatos kockázati tényezőnek teszi ki az embert, bármikor könnyedén elkaphat egy influenzát, vagy egyéb vírusos megbetegedést. Ezek hosszú napokra is meggátolhatják az érintetteket teendőik elvégzésében. Az alvás problémák okozta mentális tünetek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember ne érezze jól magát a bőrében. Állandó frusztráció, rossz érzet mellett otthon és a munkahelyen egyaránt nem lehet megfelelően helytállni, elvégezni a feladatokat. A depresszió mind következménye, mind okozója is lehet az alvászavarnak.

Nem ritka, hogy az alvás problémákat az érintettek megpróbálják különböző gyógyhatású készítményekkel, vagy altatókkal orvosolni, azonban a gondok mögött gyakran jóval mélyebb, lelki problémák bújnak meg. Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni, akivel együtt, közösen fel lehet tárni a gondokat. Egy gyakorlott, tapasztalt pszichológus tanácsai egy lépéssel közelebb vihetik az embert az alvás problémák megoldásához.

Amennyiben Ön is érintett, és szeretné szakember segítségét kérni, forduljon bizalommal a Pszicho-Menta Bt.-hez! Klinikai szakpszichológusként segíthetek, hogy megküzdjön az alvásproblémával! Honlapomon bővebb információkat is találhat szolgáltatásaimról, amit a www.pszicho-menta.hu címen ér el. Ha szeretne időpontot kérni, keressen telefonon a +36-30-611-6477-es számon! E-mailen is elérhet a solyomttamas@yahoo.com vagy a ttsolyom@gmail.com címek valamelyikén.